dissabte, 3 de novembre del 2018

CAL MILLORAR L’ATENCIÓ URGENT AL BAIX VALLÈS



CAL MILLORAR L’ATENCIÓ URGENT AL BAIX VALLÈS
 El sistema sanitari públic estableix diferents recursos per donar resposta a la demanda d'atenció urgent de la ciutadania. Aquesta demanda es concreta en diferents situacions que requereixen una resposta assistencial diferent (des de les situacions amb risc vital per a la persona afectada fins a demandes d'urgències lleus)
Recentment, es va celebrar a l'Hospital de Mollet una jornada de planificació sanitària per al Vallès Oriental, organitzada pel CATSALUT de zona, on participem diferents persones i col·lectius de diferents àmbits sanitaris: professionals, càrrecs públics i moviments ciutadans.
Va ser en aquesta jornada on es van debatre les necessitats i les propostes de millora de la sanitat pública, i en la que varem poder expressar la nostra preocupació per la deficient assistència en urgències del Baix Vallès, com es el cas de les desesperants llistes d’espera a l'Hospital de Mollet, la reducció horària en els CAPs i la manca d’atenció primària als ambulatoris. Entre altres iniciatives, els representants de la Plataforma del Baix Vallès varem proposar crear centres d'atenció primària púbics d'atenció urgent, d’aquí que el diari SOM MOLLET avancés la notícia que el CATSALUT està estudiant aquesta possibilitat.
L'atenció d'urgència es duu a terme als servei d'urgència hospitalària a tot Catalunya, les 24 hores del dia els 365 dies de l'any. Des del nostre punt de vista, això es insuficient, donat que l'atenció primària no té els recursos necessaris i els hospitals estan saturats. Per tant, esdevé necesssari disposar d’uns centres intermedis entre la primària i l'hospitalària, com som els CUAPS.
Els centres d'atenció urgent d'atenció de primària (CUAPS) són centres coordinats amb el teu equip d'atenció primària (metge de capçalera). Estan oberts les 24 hores i ofereixen una atenció continuada, com pot ser cirurgia menor, radiologia, anàlisis clíniques, reanimació cardíaca, traumatisme lleu, patologia mèdica, pediatria i et poden derivar cap als serveis hospitalaris de referència si la cosa es complica (en coordinació amb el SEM).
Aquests centres no substitueixen a l'atenció primària normal. Estem lluitant perquè els centres d'atenció primària estiguin ben dotats, tinguin els recursos suficients i el personal necessari. Així tindríem tres nivells d'atenció a la ciutadania i una atenció sanitària pública molt millor.
Els professionals dels centres d'atenció primària ens ajuden a resoldre la majoria de problemes de salut en el seu horari habitual. Cal recordar que alguns d'aquests centres tenen atenció continuada fora d'aquest horari habitual, així com els caps de setmana. Per tant, si teniu un problema de salut imprevist, us podeu dirigir al que tingueu assignat. També, a molts llocs del territori es disposa de centres d'urgències d'atenció primària que estan oberts les 24 hores del dia. Al Baix Vallès només tenim servei 24h a la Llagosta i la resta d'urgències es fan a l'Hospital de Mollet, al qual pots estar 5 o 6 hores a la sala d'espera, amb uns boxes totalment insuficients per al volum de pacients per atendre.
Estarem amatents perquè aquest nou servei sigui gestionat per l’ICS, i que sigui per tant 100% públic. No permetrem que es privatitzi, com ja ens tenen acostumats els últims governs de la Generalitat de Catalunya.
 Antonio López, portaveu 
Plataforma en defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès.