dimecres, 20 de febrer del 2019

Cal aprovar ja el Reglament de la Llei Catalana de "Sanitat Universal"


El 27 de juny de 2017 el Parlament va aprovar la Llei 9/2017, d'universalització de l'assistència sanitària, la qual va entrar en vigor el 29 de juny de 2017.
Segons la mateixa llei el Govern havia d'aprovar les disposicions necessàries per desplegar-la i executar-la en un termini màxim de 3 mesos.
Però, un any i mig després, seguim esperant l’aprovació del seu reglament. És cert que durant uns mesos la llei va estar suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional. No obstant això, es va aixecar la suspensió l‘octubre de 2018, fa gairebé 5 mesos. Des de llavors la llei està vigent, però el Departament de Salut encara no ha aprovat el seu reglament
La Plataforma PASUCat va mantenir una reunió el  9 de gener de 2019 amb el Departament de Salut, al qual vam demanar que accelerés el procés d’aprovació d’aquest reglament.
Avui, 7 de febrer, tornem a reunir-nos, aquesta vegada amb el CatSalut, amb la mateixa reclamació:
VOLEM EL REGLAMENT JA!!!
Si volem assolir la universalització de la sanitat promesa pels polítics, hi ha diversos aspectes importants d’aquesta llei que s’hauran de desenvolupar urgentment en el seu reglament:
-És necessari establir criteris perquè les persones residents a Catalunya però que no estiguin empadronades puguin acreditar l'arrelament a Catalunya. Això permetrà acabar amb les situacions d'exclusió sanitària de persones en risc d'exclusió social.
- És necesssari’establir com les persones sense targeta sanitària poden ser ateses a urgències a càrrec del Servei Català de Salut. El reglament també ha d’establir com acreditar la insuficiència de recursos econòmics per afrontar l'assistència sanitària d'urgència.
- És necessari  que el reglament sigui clar respecte al dret de totes les dones residents a Catalunya d’accedir a la Interrupció Voluntària de l’Embaràs, de manera accesibe i gratuïta.
Per altra banda, més enllà de l’aprovació del reglament, volem recordar que encara no s’han complert els següents compromisos establerts en la mateixa llei:
1.- El Servei Català de la Salut ha d'elaborar i desenvolupar un programa de formació adreçat al personal administratiu i sanitari de tots els centres, per a garantir i fer efectiu el dret d'accés universal a l'atenció sanitària a Catalunya.
2.- Els centres, serveis i establiments públics i concertats que presten assistència sanitària han d'exhibir la informació sobre el dret d'accés universal a l'atenció sanitària d'una manera ben visible, clara, comprensible amb relació al dret d'accés a les prestacions sanitàries contingudes en aquesta llei.
Una llei sense el seu reglament és paper mullat. Si volem aconseguir una Sanitat Universal, cal aprovar unes normes clares, que acabin amb els casos d’exclusió sanitària que hem estat denunciant des de l’any 2013.
Volem que el Govern compleixi la seva paraula. Estem farts de promeses i declaracions d’intencions... Volem aquest reglament per recuperar una veritable Sanitat Universal a Catalunya.

Fuente PASUCAT