divendres, 15 d’abril del 2011

Prou retallades! Manifest del 14 de maig


presentacio-manifest.png
Avui s'ha presentat a la seu de la CONFAVC el Manifest de convocatòria de la macro-manifestació del 14 de maig amb el lema de Prou retallades! A lamalla.cat podem lllegir: "Després de la concentració que aquest dijous va reunir a la capital catalana uns 10.000 treballadors del sector públic per exigir el final de les mesures de restricció econòmica en salut i educació, associacions socials, sindicals i culturals han presentat en roda de premsa un manifest per reclamar que no es canviï el model social a Catalunya que, a la seva manera de veure, està provocant una privatització dels serveis bàsics. Durant les pròximes setmanes, els organitzadors anunciaran el recorregut i els horaris de la manifestació.
Els signants del document 'Prou Retallades', entre els que es troben la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), l'entitat DEMPEUS per la salut pública i la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (FAPAES), a més d'UGT i CCOO com sindicats més representatius, han fet una crida perquè els ciutadans surtin al carrer per reclamar el manteniment "dels pilars bàsics d'una democràcia".
El president de la CONFAVC, Julio Molina, ha animat a totes les entitats socials de Catalunya a adherir-se a un "manifest prou representatiu" que pretén ser "la millor manera de ser responsable i dir prou" davant les decisions que està prenent el govern de CiU.
entitats4.jpgDe la seva banda, la portaveu de DEMPEUS, Àngels Martínez, ha assenyalat que les protestes de les últimes setmanes del sector de la sanitat pública catalana són una demostració que els drets laborals "no estan enfrontats amb els drets de la ciutadania", i ha acusat al Govern d'estar creant un sistema que preveu una "redistribució de la renda" que afavoreix els més privilegiats.
Pere Farriol, en representació de la FAPAES, ha criticat la política discriminatòria que s'està aplicant des del departament d'Ensenyament i ha emfatitzat que l'"única manera de sortir de la crisi" és a través del coneixement. Per això, ha remarcat la importància d'invertir en formació "per al professorat i per a les famílies" per crear una societat lliure i crítica.
A l'acte també ha assistit Víctor Albert que, com a portaveu del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), ha denunciat que les polítiques restrictives de la Generalitat afegeixen més dificultats en l'exercici dels drets dels joves. A més, ha assenyalat que les restriccions pressupostàries de la Generalitat no només afecten els serveis socials bàsics, sinó que també signifiquen un retrocés important de les subvencions que les entitats socials organitzades reben de l'administració pública."
I cal afegir que el company representant dels jubilats ha fet una crida especial a la mobilització i a sortir al carrer a totes les persones jubilades, pels seus propis interessos i els de tota la societat.
I aquest és el manifest:

Prou retallades!

Manifest del 14 de maig

tissores-mani-14.jpegDes de l’esclat de la crisi el 2007 fins ara, aquesta s’ha anat fent més persistent i profunda. Ara, el 2011, tots els governants parlen d’ajustaments pressupostaris, retallades socials i fons de rescat per a països amb problemes de finançament.
Malgrat que els governs i la ciutadania sabem que el culpable de la crisi ha estat el sistema financer, amb la complicitat dels poders públics i els organismes internacionals neoliberals, totes les mesures impulsades per la Unió Europea van exclusivament adreçades a garantir la remuneració dels interessos dels mercats financers i bancaris, i a desballestar el model social europeu.
Així, hem vist com, en contra de tota lògica democràtica i fins i tot econòmica, els líders europeus s’aplanaven davant les exigències del sistema financer internacional i s’oblidaven de les necessitats dels ciutadans i ciutadanes en nom dels quals governen, perquè els han votat en diferents conteses electorals.
A Catalunya, el nou Govern anuncia cada dia noves retallades amb l’excusa de la mala gestió del Govern anterior i de la manca d’entesa amb el Govern de l’Estat. Aquestes retallades sembla que són més que solucions per sortir de la crisi: som davant d’un canvi de model social, davant la transició d’una gestió pública i pública concertada a una de privada i mercantilitzada.
Si el nostre model social fos destruït, els ciutadans i ciutadanes viuríem conseqüències gravíssimes, ja que perdríem una sèrie de drets conquerits i reconeguts, i patiríem la falta de resposta adequada dels serveis de primera necessitat, com ara la sanitat, l’educació o l’assistència social.
Per això, les entitats socials signants, representants de la societat civil organitzada catalana, creiem que ha arribat el moment d’exterioritzar el nostre rebuig i la nostra denúncia més enèrgics a aquests tipus d’actuacions.
No podem acceptar ni acceptarem resignadament la inevitabilitat de les mesures que volen imposar-nos i volem demostrar el nostre rebuig a les retallades fiscals. L’eliminació d’impostos executada pel Govern només beneficia els rics i buida el tresor públic. Ens manifestem per un model redistributiu que, entre d’altres, prevegi un sistema de fiscalitat progressiva, ambiental i solidària.
La sortida de la crisi no es pot fer a costa dels serveis públics, que garanteixen la dignitat, la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la justícia al conjunt de la ciutadania, ni a costa de la desaparició de la cultura, gairebé totalment, de l’àmbit públic.
Per sortir de la crisi no tolerem les retallades a l’ensenyament públic ni la liquidació d’un sistema nacional de salut eficient; no permetrem la fractura social ni l’exclusió de les persones més febles de la societat. Exigim que es preservi el sistema de salut públic, universal i de qualitat. I per això refusem tot el que signifiqui debilitar aquest sistema públic: mesures com el corepagament, la retallada indiscriminada de la despesa, la precarietat laboral, la retallada de prestacions i de serveis necessaris, els concerts a proveïdors privats, etc.
Estem en contra de la culpabilització dels treballadors i treballadores dels serveis públics, que pateixen injustament en la seva pròpia pell les retallades salarials i la destrucció d’ocupació pública de qualitat. Donem suport a les seves justes reivindicacions i mobilitzacions, que no han fet més que començar, així com la dels sectors privats i l’economia social que hi estan directament relacionats.
Un cop més, estem convençuts i convençudes que una sortida social de la crisi és possible. Una societat democràtica, com la nostra, és capaç de repartir els seus costos en termes de justícia, equitat i solvència a mitjà i llarg termini. No creiem en una sortida que comporti afeblir l’actual model social ni hi donem suport.
Per tot plegat, fem una crida enèrgica i decidida al conjunt de la societat catalana perquè es rebel•li en contra de les retallades socials que volen imposar-nos i, més concretament, a participar activament a la manifestació que hem convocat el proper dia 14 de maig a la ciutat de Barcelona.
Prou retallades!
Defensem els nostres serveis públics!
Barcelona, 15 d’abril de 2011
Signants:
AICEC-ADICAE, CAPS, Casals de joves, CCOO de Catalunya, CNJC, CONFAVC, Coordinadora Nacional de Jubilats i Pensionistes de Catalunya, DEMPEUS, FAPAES, FAVB, FETS, L’OCUC, MLP, UCC i UGT de Catalunya.
Pel sector cultural: Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Associació d’Artistes Visuals de Catalunya (AAVC), Associació Col•legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC), Associació d’Escenògrafs de Catalunya (Ad’EC), Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Associació de Fotògrafs Professionals (AFP), Associació de Músics Animadors d’Espectacles Infantils (AMAPEI), Associació de Músics de Jazz i de Música Moderna de Catalunya (AMJM), Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APDC), Associació Professional d’Il•lustradors de Catalunya (APIC), Guionistes Associats de Catalunya – Sindicat de Guionistes de Catalunya(GAC-SIGC), SindicART (Organització sindical de l’espectacle de Catalunya).