diumenge, 8 d’abril del 2018

NOTA INFORMATIVA: La plataforma en defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès va tenir reunió amb la direcció de Regió Catsalut el dilluns dia 19 de març.





NOTA INFORMATIVA:
La plataforma en defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès va tenir reunió amb la direcció de Regió Catsalut el dilluns dia 19 de març.
En el marc d’aquesta reunió que va ser un primer contacte després dels canvis produïts a Catsalut, per tal que la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès pogués fer una exposició sobre els temes i reivindicacions més rellevants que actualment estan a sobre la taula: llistes d’espera, privatització medicina esportiva, col·lapse urgències, deficiències en alguns serveis com traumatologia, pediatria, i serveis a les persones amb fatiga crònica, fibromialgia, sensibilitat multiquímica a l’Hospital de Mollet, així com d’altres temes relacionats amb l’atenció primària, la rehabilitació llistes d’espera.
 En començar es va parlar sobre la destinació de l’augment de pressupost de la Fundació Sanitaria, i l’import al qual fa referència el 20% i on ha anat destinat aquest augment, del parlat pla de xoc per alleugera les llistes d’espera.
Es va parlar de la recuperació de l’espai deixat per INSS just darrera del CAP de Can Pantiquet, un espai necessari, on des de la Plataforma proposem que es faci la rehabilitació, que s’està realitzant per part de Fisiogestion. Catsalut està estudiant en aquests moments el sistema de rehabilitació que s’està oferint. Segons Catsalut s’esta en procés de canvi i en aquests moments hi ha una prova pilot al Vallès Oriental per tal de donar alguns serveis als caps, com són apropar alguns professionals, en aquest cas de rehabilitació el/la fisioterapeuta.
 Des de Catsalut reconeixen que existeixen llistes d’espera importants en aquestes patologies: espatlla, esquena, genoll, lumbàlgia. Es va parlar de les llistes d’espera en la rehabilitació i com afecta la cartera de serveis que està adjudicada a la zona de Palau, Santa Perpetua, i la Fisio lligada a l’Atenció Primària com quelcom d’innovador que està en fase de proves. Pel que fa a Salut Mental també s’està treballant per apropar els i les professionals a l’Atenció Primària, fent esment dels casos de fibromialgia, fatiga crònica i també sensibilitat multiquimica.
En referència al contracte que es tè de rehabilitació amb Fisiogestió, que actualment s’esta fent al consorci sociosanitari de Mollet, es demana per par de la Plataforma si tindrà incidència el fet del nou servei de Medicina esportiva que volen donar en aquest centre. Els responsables de Catsalut asseguren que no creuen que tingui cap mena d’afectació en la rehabilitació, i creuen que no hi haurà cap problema, però en cas d’incidències que els hi facin arribar.
 Estaran vigilants i que tenen clar quina és la diferència entre allò públic i allò privat, també comenten que han demanat un informe tècnic. Es comenta que inicialment van demanar la FSM una autorització per realitzar medicina esportiva l’any 2012, però sempre i quan no afecti a la part pública, és per això que no tenen l’autorització per fer-ho en l’Hospital de Mollet, ja que l’edifici és públic, i ho faran al consorci socio sanitari. També es parlar sobre l’atenció primària, i la situació en la qual es presta aquest servei, la manca de professionals pediatres, les mancances del compromís en fer reunions de coordinació amb l’àrea bàsica d’atenció primària, com es fa amb l’Hospital de Mollet.
 Segons Catsalut s’esta estudiant fer un òrgan de participació diferent al que existeix actualment a la FSM i que sigui més ampli i on estiguin tots els agents implicats, i institucions. Com a Plataforma es va exposar diferents dificultats i deficiències que es troba l’atenció primària en la zona de referència del baix Vallès, i com això pot repercutir sobre les urgències de l’Hospital de Mollet, ja saturades.
Es parla també com pot afectar els canvis d’horaris en l’atenció de les persones usuàries, la durada de les visites, i el nombre de pacients de referència que tenen cada metge/metgessa de família, les llistes d’espera de més de 20 dies que tenen alguns professionals. Catsalut va respondre que bàsicament són conscients de les dificultats que hi ha, que estan mirant de com resoldre aquests problemes, que veuen com un problema el manteniment del talent, per tant tenir en compte totes aquestes qüestions per tal que es mantinguin a la sanitat pública i no marxin, alhora estan buscant mecanismes d’organització més eficients per donar resposta a les demandes de les persones usuàries que siguin compatibles amb un bon servei.
 Com a plataforma vam traslladar algunes de les peticions que es van fer arribar des d’AFIMOIC ja que s’està donant l’alta a persones de l’hospital de Mollet, per tal que siguin ateses als Caps, i alhora hi ha una disminució del personal que atén a les persones afectades. També es va parlar de la situació en la qual es troben les persones que viuen en poblacions petites, com és el cas de Martorelles, pel que fa a les llistes d’espera, proves diagnostiques i vistes...
La Plataforma va exposar també els problemes existents al Centre Sociosanitari, les llistes d’espera per entrar, i es demana que s’obri la tercera planta i es plantegi obrir-la com a llarga durada, atenent la demanda existent en els municipis del Baix Vallès, i en concret de Mollet.
 Catsalut respon que son conscients de la realitat i que en els casos de llarga durada existeixen dos centres al vallès que tenen contractades les places d’aquestes característiques. En tot cas estudiaran si Mollet està per sobre de les ratios.
Tot i que creiem que ha estat un primer contacte entre els nous responsables de Catsalut i la Plataforma, s’han establert alguns compromisos que donen respost3es algunes de les reinvidicacions que hem plantejat, i d’altres que haurem de seguir lluitant perquè existeix una diferència substància en com entenem que s’ha de prestar la sanitat pública, que ha de ser 100x100 pública.