dijous, 4 de juny del 2015

El Departament de Salut amplia de 14 a 27 les operacions amb temps màxim d'espera garantit


Es prioritza la millora del temps d’espera per cirurgies cardíaques (3 mesos) i de càncer (45 dies) i es manté el temps d’espera màxim de 6 mesos per a pròtesis de genoll, maluc i cataractes
 

La resta d’intervencions quirúrgiques no urgents es prioritzaran en funció del criteri clínic amb l’objectiu que cap pacient esperi més d’un any
 
També es fixa com a objectiu un temps d’espera màxim per les consultes d’atenció primària i especialitzada i les proves diagnòstiques
 
Finalment, el Departament de Salut estableix com a objectius que qualsevol persona que demani hora al seu metge de capçalera l’aconseguirà en només 48 hores i que el temps per les proves diagnòstiques serà de 90 dies com a màxim
 
 
El consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) ha aprovat aquesta tarda dues ordres que reordenen el temps d’espera màxim garantit a determinades intervencions quirúrgiques i el temps de referència d’accés a la resta de prestacions sanitàries.
 
Intervencions quirúrgiques garantides
 
L’Ordre per la qual s’actualitza la relació d’intervencions quirúrgiques que tenen garantit un termini màxim d’accés modifica el Decret 354/2002, de 24 de desembre, i passa de les 14 intervencions amb temps d’espera màxim garantit fins ara a un total de 27. La nova Ordre actualitza la relació de procediments garantits en funció de criteris de rellevància clínica i s’ha treballat basant-se amb criteris i recomanacions del Col·legi Oficial de Metges i de les societats científiques.
 
Les 27 intervencions quirúrgiques tindran a partir d’ara els següents terminis màxims d’accés, a partir de la indicació clínica de la intervenció:
 
Temps d’espera màxim garantit a 45 dies: 22 procediments oncològics (llevat els relatius a la pròstata, bufeta urinària no infiltrant que serà de 60 dies).
 
Temps d’espera màxim garantit a 3 mesos: cirurgia cardíaca valvular i cirurgia cardíaca coronària.
 
Temps d’espera màxim garantit a 6 mesos: cataractes, pròtesi de maluc i pròtesi de genoll.
 
Els pacients que a la data d’entrada en vigor d’aquesta Ordre estiguin en llista d’espera per una operació amb temps d’espera garantit segons la redacció anterior del Decret, continuaran gaudint de les garanties establertes anteriorment mentre continuïn en llista d’espera.
 
Prestacions sanitàries
 
L’Ordre de terminis de referència per l’accessibilitat a les prestacions sanitàries a càrrec del CatSalut estableix per primera vegada terminis de referència per a l’accés a la resta de prestacions sanitàries. Aquests terminis han de permetre que l’accés a les prestacions sanitàries responguin a criteris clínics d’equitat.
 
D’aquesta manera s’estableixen temps de referència segons criteris clínics i socials, per les següents prestacions:
 
Intervencions quirúrgiques – 90 dies (prioritat preferent), 180 dies (prioritat mitjana) i 365 dies (prioritat baixa).
Aquests terminis de referència no s’apliquen a les intervencions quirúrgiques que ja tenen garantit un termini màxim d’accés.
 
Proves diagnòstiques – 30 dies (prioritat preferent) i 90 dies (prioritat ordinària).
 
Consultes d’atenció especialitzada – 30 dies (prioritat preferent) i 90 dies (prioritat ordinària).
 
Consulta programada d’atenció primària – 48 hores