dimecres, 18 d’abril del 2012

Les llistes d´espera es triplica a l´Hospital de Mollet


La llista d’espera a l’Hospital de Granollers es duplica en un any, i la de Mollet es triplica
En diverses intervencions dels centres de la comarca se superen els 6 mesos garantits per CatSalut

La retallada en el pressupost que la Generalitat va fer als hospitals de la comarca, com a la resta de Catalunya, ha tingut un impacte notable en l’augment de les llistes d’espera en els procediments que no són de risc vital.
El nombre de pacients en llista d’espera per sotmetre’s a una intervenció quirúrgica a l’Hospital de Granollers s’ha duplicat en un any. Segons dades oficials del Servei Català de la Salut (CatSalut), el desembre de 2010 hi havia 1.586 persones pendents d’operar-se d’una de les 14 operacions anomenades garantia. Un any just després (vegeu gràfic superior), s’han convertit en 3.128, gairebé el doble. A l’Hospital de Mollet, el nombre de pacients s’ha triplicat, ja que ha passat de 300 a 1.089.


L’increment és notable i el Departament de Salut ha admès que són causa “de la disminució de l’activitat quirúrgica programada contractada als hospitals”, és a dir, del pla d’ajustament dels centres, amb mesures com el tancament diversos quiròfans, per ajustar-se a les retallades del pressupost de la Generalitat.
Més enllà del nombre de pacients en espera, però, Salut creu que la variable més important de les xifres publicades és la que fa referència al temps d’espera. Però, en tot cas, també s’ha incrementat. A Granollers s’ha passat de 4,8 mesos a 5,5; a l’Hospital de Mollet de 2,05 a 2,37 i al de Sant Celoni, de 4,5 mesos a 5.

Aquestes dades fan referència a 14 procediments quirúrgics que no són de risc vital. Es tracta de l’amigdalectomia, l’artroscòpia, les cataractes, la circumcisió, la colecistectomia (extirpació de la vesícula biliar), els galindons, l’hèrnia inguinal, l’histerectomia (extirpació de l’úter), la prostatectomia (extirpació de la pròstata), la pròtesi de genoll, la pròtesi de maluc, el quist pilonidal (quist del sacre) i les varius. Per aquestes operacions, CatSalut garanteix que els pacients no hauran d’esperar més de sis mesos. Però segons les dades publicades per la Generalitat, en algunes intervencions que es fan a l’Hospital de Sant Celoni i Granollers ja no es compleix aquest compromís, que es desprèn d’un decret de 2001.

Per exemple (vegeu quadre adjunt), per operar-se de cataractes a l’Hospital de Granollers, el desembre de l’any passat, calia esperar gairebé 7 mesos. A l’Hospital de Sant Celoni, la llista d’espera per a operacions d’artroscòpia era de 6,4 mesos, i de varius, 8,37.

La directora del sector sanitari del Vallès Oriental de CatSalut, Aurora Dueñas admet que es preveien aquestes xifres. “Sabíem que passaria. El 2011 es va haver d’afrontar una restricció forta del pressupost per reduir el dèficit de Salut, i on va incidir més va ser en aquestes operacions que no són de risc vital, precisament per mantenir l’atenció de les greus, com les oncològiques, els ictus o els infarts, que fins i tot han millorat”, diu. De fet, el Departament de Salut remarca que la cirurgia urgent, com l’oncològica, es manté dintre dels terminis considerats internacionalment com a estàndards de qualitat (45 dies).

Dueñas admet que s’està treballant per “tornar a garantir el màxim de sis mesos d’espera” en totes les intervencions durant aquest any. De moment s’ha demanat als hospital que augmentin un 2% les operacions d’aquests 14 procediments durant el 2012, que en el cas de la comarca, ja s’estava intentant fer. “De totes maneres, creiem que els percentatges de resolució al Vallès Oriental, en comparació a altres territoris, està prou bé”.
Font . NOU NOU