diumenge, 3 de juny del 2018

EL VALLES ORIENTAL ÉS UN CLAM EN DEFENSA DE L’ASSISTÈNCIA SANITÀRIA UNIVERSAL


VIA MAREA BLANCA DE CATALUNYA

facebooktwitter
Ajuntaments com Mollet, Santa Perpetua, Les Franqueses , Martorelles i PalauSolità i Plegamans aixi com el consell comarcal del Valles Oriental han aprovat mocions en defensa del dret universal a la salut impulsades des de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallés
El ple de l’Ajuntament de  Mollet va aprovar dilluns passat , amb l’abstenció de Cs i el vot contrari del PP, una moció en què es reclama la universalització de l’assistència sanitària a Catalunya. La proposta, presentada per la    Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallés rebutja la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de suspendre la llei aprovada el 2017 al Parlament que vetllava per la universalització de l’assistència sanitària a qualsevol ciutadà. Després de la intervenció de la represntant de la plataforma Maria Lluïsa Gonzalez va arribar el torn dels diferents grups municipals. La moció va comptar amb el suport de tots els grups municipals a excepció del PP i Cs.
D’acord amb la informació publicada per  Som Mollet   la regidora popular, Susana Calvo, votava no i assegurava que la llei catalana d’universalització “no és sostenible. A Catalunya ha arribat més d’un milió d’immigrants en la darrera dècada i això fa que el sistema se’n ressenti, s’ha de prioritzar per reduir les llistes d’espera” .
A més, Calvo defensava que l’acord entre el PP i Cs a l’Estat “assegura l’assistència urgent, a l’embaràs, al part i al postpart als immigrants sense papers, i també a tots els menors de 18 anys”.
En resposta a l’anterior plantejament la  regidora de Canviem M.Carmen Moya defensava que la salut és “un dret humà fonamental” i etzivava que “el que no és sostenible és la corrupció del seu partit”.
Cs s’abstenia perquè segons Francisco Muñoz “la llei s’hauria de reformar, no derogar. No estem d’acord amb facilitar l’empadronament immediat però compartim l’essència de la moció” .
Quí teniu el text de la moció aprovada:
Moció que presenta la plataforma en defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès i la Marea Blanca en contra de la suspensió de la Llei d’Universalització de l’Assistència Sanitària.
Atès que la decisió de suspendre la Llei d’Universalització de l’Assistència sanitària acordada pel Tribunal Constitucional suposa la vulneració del dret a la salut en les persones excloses de la sanitat pública pel RD 16/2012, dret fonamental reconegut en la mateixa Constitució com en les declaracions internacionals com la Declaració dels Drets Humans de Nacions Unides de 1948 i la Carta Social Europea.
Atès que tal com ha quedat acreditat en diferents estudis publicats aquests dies, des de l’entrada en vigor del RD 16/2012 s’ha incrementat la mortalitat entre les persones en situació administrativa  .
Atès que  la decisió del Tribunal Constitucional suposa automàticament donar al vistiplau a aquesta realitat incontestable. Hi ha decisions polítiques i judicials que posen en risc la salut pública, dret social col·lectiu que també és vulnerat per lleis com el RD 16/2012.
Atès que rebutgen  frontalment aquesta decisió del Tribunal Constitucional suspenent la Llei d’Universalització d’assistència sanitària, la vigència de la llei catalana i a exigir a alhora la derogació immediata del RD 16/2012.
Es proposa que el Ple de l’Ajuntament de  Mollet del Vallés
ACORDI
Primer: Instar al ‘Departament de Salut’ que continuï garantint l’atenció sanitària pública  sense exclusions a tota la ciutadania de Catalunya, per tal d’evitar que mori ningú per haver-li negat l’assistència deguda i possible a la que té dret com a ésser humà,
Segon: Demanar  als professionals sanitaris que, en funció del seu deure d’atenció i del dret l’objecció de consciència, atenguin totes les persones en situació irregular..
Tercer: exigir la derogació immediata de la Llei RD 16/2012 al govern del estat  i als grups parlamentaris del Congreso de los Diputados
Quart: facilitar el empadronament immediat a totes les persones sense distinció administrativa
Cinquè: enviar aquest acords al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, als grups parlamentaris del parlament del Congres de Diputats i Senat , presidència del Govern de l’Estat, Ministeri de Sanitat, Sindicats amb representació en la administració sanitària , Marea Blanca de Catalunya, Marea Blanca estatal i Plataforma en Defensa de Sanitat Pública del Baix Vallès , a la Fundació Sanitaria de Mollet, i als centres de l’atenció primària del municipi.
L’Ajuntament de Mollet no ha estat lúnic en aprovar-ho. També s’ha aprovat a Sabta Perpetua de Mogoda, Les Franqueses del Valles, i Palau solità i Plegamans, torbant-se pèndent de votació en altres municipis del Vallés .
Felicitem a les companyes i compànys de la Plataforma del Baix Vallés pels exits en la lluita que duen tant a nivell de carrer com a nivell institucional.
Salut i força.