divendres, 18 de febrer del 2011

CCOO de Catalunya denuncia una retallada de drets socials a la ciutadania i la degradació dels serveis públics

CCOO respon a la intervenció del Conseller de Salut en el Parlament

Davant els comentaris fets pel conseller de Salut en la compareixença al Parlament de Catalunya, la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya volem fer algunes puntualitzacions:
Resposta intervenció ConsellerTreballar més hores no sempre es sinònim de ser més productiu. Si l’actual sistema públic de salut s’ha mantingut és, precisament, gràcies a la implicació i l’elevat grau de professionalitat dels seus treballadors; d’aquests que, segons el senyor Ruiz, treballen “poc” i desmotivats. Potser caldria analitzar si el problema es només d’hores o passa també per un estudi seriós sobre si l’activitat que es programa des de les gerències és la que s’hauria de fer, si cal optimitzar els recursos amb les mateixes hores o qui, personalment i institucionalment, surt beneficiat d’aquestes ineficiències, Caldria analitzar les ineficiències del sistema que depenen d’uns gestors més polittzats que professionals, abans de culpabilitzar als professionals dels problemes que ells mateixos generen.
Segons el conseller, haurem de passar penúria en tema de recursos i parla de revisar prestacions. El que no explica és com hem arribat a aquesta situació de decepció del personal i de malbaratament de recursos que s’ha fet durant anys.
El Conseller també diu que part de la culpa del dèficit la tenen molts ciutadans “irresponsables” que no es preocupen per la seva salut i, desprès, el sistema s’ha de fer càrrec de les despeses que genera aquesta poca cura. Assumint que la salut depèn més de la persona que del sistema sanitari, el Govern no pot eludir la seva responsabilitat, invertint en campanyes de prevenció i d’educació en hàbits saludables i aclarir els seus criteris d’utilització adequada dels serveis. Gestionar el sistema amb eficiència per fer-lo sostenible és responsabilitat dels gestors no dels usuaris.
A la compareixença comenta que s’aturaran les convocatòries per cobrir places de personal d’institucions sanitàries, oblidant que “aplantillar” al personal que ja treballa al sistema no incrementa despesa, al contrari, dona estabilitat i augmenta la satisfacció dels professionals. Però potser el que interessa es tot el contrari, tenir a la gent “en precari”.
Finalment, cal dir que la no signatura del conveni de la XHUP per CCOO és la manifestació d’un acte normal i de total democràcia, pel qual les bases d’aquest sindicat no van donar suport a la darrera proposta “de mínims” presentada per les patronals, de les que per cert formava part el Sr. Boí Ruiz.
I també:

El Govern de la Generalitat ha aprovat una instrucció interna que prohibeix les substitucions en serveis bàsics

CCOO de Catalunya denuncia una retallada de drets socials a la ciutadania i la degradació dels serveis públics

Foto CCOO volem denunciar les mesures aprovades pel Govern de la Generalitat, ja que creiem que la degradació intencionada dels serveis públics és el primer pas per a la seva privatització.
Les mesures aprovades per la Generalitat es concreten en:
  • La supressió de les convocatòries compromeses de les places ocupades per personal interí i temporal. Amb aquesta prohibició, el Govern menysprea el dret d’aquest personal i només pot explicar-se per les intencions d’acomiadar treballadors i treballadores.
  • L'eliminació de les places que quedin vacants per jubilacions, defuncions o baixes.
  • La prohibició expressa de cobrir  baixes de maternitat, malaltia, independentment de la seva durada, excedències, etc.  El Govern, conscient que aquesta mesura pot provocar greus afectacions als usuaris dels serveis públics, preveu que la resta dels treballadors assumeixin la feina que fa el personal de les places no cobertes. Per aquest motiu es donen instruccions per aplicar les mesures de mobilitat que calgui. Aquestes mesures es prenen de manera arbitrària i vulneren els drets dels treballadors i els seus representants legals.
Malgrat la professionalitat dels treballadors i treballadores, la no cobrir llocs de treball tindrà importants repercussions en la qualitat dels serveis públics i l’atenció a les persones usuàries; les residències de la 3a edat,  les escoles bressol, les oficines del SOC o els serveis d’emergència o presons, tenen prohibit fer  les substitucions. Això pot provocar situacions de desatenció que poden arribar a posar en perill, fins i tot, la vida de les persones. L’atenció sanitària, tant en els hospitals com en els centres d’atenció primària, o les escoles, veuran reduïda la cobertura de vacants al 50% i es veurà afectada greument la qualitat de l’atenció a les persones.
Per a CCOO de Catalunya, tal com s’ha pogut confirmar en tots els estudis sobre ocupació pública i com assenyala l’últim l’estudi de la Generalitat (dades de l’any 2009), el percentatge d'empleats públics per treballadors privats (salarització pública) és el més baix de tot l’Estat. L’increment produït els últims 3 anys, en què ha passat del 10 al 13%, es deu a la forta destrucció d’ocupació a la empresa privada. L’increment de treballadors públics es concentra en el personal docent, propiciat perquè ha estat l’escola pública la que ha hagut d’absorbir el fluix migratori o en el desplegament dels mossos.
CCOO de Catalunya creu que són possibles altres mesures d'estalvi del pressupost, ja que la fugida del dret públic propiciada pels diferents governs, independentment del seu color polític, amb la creació d’una infinitat d’organismes opacs i empreses públiques, ha fet centuplicar el nombre de càrrecs directius, fora del control i la supervisió del Parlament i de la intervenció de la Generalitat.
No serà amb les compensacions a les empreses d’autopistes amb diners públics, o amb la supressió de l'impost de successions (més de 500 milions anuals) que el Govern vol aprovar, com podrem intentar sortir d’aquesta situació complicada. No només amb l’esforç dels treballadors i treballadores, ni d’una disminució de la qualitat dels serveis públics és com s’ha de resoldre el dèficit. Ha de ser amb l’esforç de tothom, però sobretot dels que més tenen.
Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 11 de febrer de 2011