diumenge, 8 de març del 2015

Creació de la Marea Blanca o de Salut de Catalunya


Antecedents:
Plegats, disposem d’una ampla experiència d’austericidis en salut, de retallades, de mercantilització, d’agressions frontals contra la sanitat i salut publiques. Però també de lluites en defensa del caràcter públic, del manteniment dels serveis, dels llocs de treball, de la dignitat i qualitat assistencial.
Disposem també d’uns valors de base amb el document: Programa per un Servei Nacional de Salut a Catalunya. Un sistema al que aspirem, de caràcter públic, universal, equitatiu, integral, finançat de forma pública i suficient, democràtic, participatiu i de qualitat
Tenim ja unes marees blanques funcionant i actives a Lleida, a Mataró-Mareme, al Baix Vallès, al Baix Llobregat, a Hospitalet-Bellvitge, Badalona, Sabadell, Terrassa, Girona, Tarragona   i altres
Objectius
  • Dotar-nos d’una eina comuna I transversal de mobilització. Amb una estructuració territorial i sectorial. Nomenar una comissió de coordinació i manteniment
  • Promoure una Convenció o Congrés Constituent Ciutadà on definir la salut i la sanitat a que tenim dret i per la que lluitem. Visualitzar la confluència en una potent Marea Blanca Catalana en un acte públic multitudinari abans de l’estiu.
Destinataris i caràcter d’ Organització
  • Extensió –crida a territoris, organitzacions, entitats, col·lectius, persones i sectors. (Marea Oberta i inclusiva)
  • Empoderament ciutadà: la ciutadania és la titular del sistema públic (Marea participativa i partícip a amb co-lideratge social)
  • Sumant associacions professionals, moviments veïnals, Sindicats de treballadores/es, Plataformes d’afectats per patologies concretes i familiars, organitzacions cíviques en defensa de la salut i la sanitat públiques i entitats polítiques… (Multidisciplinària, multisectorial)
  • Necessitat explícita de confluir, juntes i no segmentades, persones en tant que veïnes, ciutadanes, treballadores, professionals, amb discapacitats i necessitats especials o no, gents gran, moviment feminista, pacients exclosos i discriminats, col·lectius de immigrants, … i gent jove a qui volem i necessitem incorporar avui a la lluita col·lectiva per un futur que serà el seu !!!(Transgeneracional)
  • Amb independència de credo, ètnia, confessió, partit, o sindicat… subscrivint la defensa del S.N.S. (Ideològica per la salut pública, no partidista)
  • Crida explícita a persones i organitzacions que treballes altres marees, lila, roja, groga, verda, taronja… (Policromàtica, marea de marees)
  • Sumant reivindicacions, plataformes i organitzacions que tenen a veure amb el “determinants socials de la salut”: Treball, habitatge, medi ambient, educació, alimentació, urbanisme, cultura, (Social i sumadora de reivindicacions i drets)
Propostes
1.Demanar Adhesions al manifest del programa per un Servei nacional de salut a Catalunya
2.Constitució d’una comissió de coordinació i treball que proposi criteris organitzatius de la Marea i accions conjuntes a tot el territori
3.En concret i per abans de les municipals: accions simultànies de CAPs i/o hospitals del territori reivindicant els 6 punts plantejats al punt primer de la reunióI una nova acció a principis de setembre

Toni Barbarà