dimarts, 30 de maig del 2017

Rebelió en la atenció primària.



INTERVENCIO EN EL PENO DE MOLLET DEL VALLES 
bona tarda amics i amigues;  sr. alcalde , regidors , regidores
el grup municipal de  canviem  mollet  ha presentat  inicialmente aquesta mocio  tan important  pel futur inmediat del  nostre pais,  per acoseguir  una  millora sustancial  en  la atencio primaria i la sanitat publica en general en catalunya  i aixi  donar un millor servei als nostres conciutadans , les voldriem  agrair aquesta iniciativa   asi com al reste de grupos municipals que donaran  suport y que desitgent  que sigui per unanimitat.
aquet manifest elaborat per entitats professionals de la salut ,  plataformes  en defensa de la sanitat publica de catalunya i veinals com la marea blanca y la confac  aixi  com milers de signatures  , donant suport  per la millora del sistema publico d'atenció primària.
la plataforma en defensa de la salut i sanitat púbica del baix valles ens hem adherit a aquest manifest, ja que compartim plenament el seu contingut i les  sevas reivindicacions ,considerem una fita historica que els professionals sanitaris de la atencion primària s'hagin rebel·lat i dir ja n'hi ha prou davant tanta precarietat laboral i assistencial i ademes plantegin la lluita conjuntament amb els usuaris organitzats en plataformes i associacions per una sanitat publica i de qualitat.
compartim que ara toca la reforma a fons de la atencion primària amb mes recursos, mes personal , mes decisions  col·lectives i participatives de tota la comunitat sanitaria profesionals i usuaris.
cal   accions conjuntes de protesta de la ciutadana i profesionals amb el supor de les institucions  mes properes com som els ajuntamenst i forças politiques , sindicals i socials.
fins ara  ja s'han adherit aquet manifest mes de 80  areas basicas de salut entre elles algunes del area d'influència de l'hospital de mollet com són sta perpètua  la llagosta i profesionals del dels caps de mollet , el altre dia 26 van fer una reunio amb decenes de profesionls al cap de plana lledo, i el seu malestar es va exteriorizar plenament ,  además  estem en conatacte amb mes abs  per que se adhieran , aixi com  decenes  de entitats de tota mena i milers de usuaris i profesionals  a titol individual.
els motius per  donar el vostre suport aquet  manifest per   millorar la atencio primaria som.
1º perque  despres de molts anys  de la seva reforma, l'atenció primària segueix sent la germaneta pobra del sistema sanitari. mai va assolir el desplegament de competències i la dotació pressupostària que la reforma demanava.
2º perque la  crisi iniciada el 2008, amb les retallades pressupostàries que els governs de la generitat i el estat que  van aplicar a partir del 2010, han comportat un deteriorament progressiu  i una sobrecàrrega insuportable dels seus professionals. hem vist com hem pasat  del 18% del pressupost de salut dedicat a l'atenció primària l'any 2010, hem passat al 14%  l'any 2016 , demanent el 20% i avançar capa el 25% progresivament
3º perque els usuaris/as  hem vist com s'han tancat serveis, s’ha obviat la seva participació, s'ha prescindit de milers de professionals i ha augmentat de manera inadmissible l'espera per a ser visitats pels seus professionals de referència.
4º això ha comportat la massificació i el trencament de la continuïtat i de l'atenció, característiques que està demostrat de sobres que no  milloren la salut de les persones.
5º els professionals dels equips d'atenció primària (metgesses, infermeres, administratives i treballadores socials) fa temps que treballen al límit de les seves possibilitats.
6º aquesta situació sostinguda ha arribat a afectar la salut, la motivació i la il·lusió professional.
 7ºa l'atenció primària el temps és la principal tecnologia que utilitzen els professionals, i la seva persona, l'instrument de treball. sense temps i amb males condicions de treball la qualitat de l'atenció es deteriora, fent patir tant als pacients com als professionals.
8º els responsables politics de la generalitat s'han atipat de fer declaracions buides sobre la importància de l'atenció primària que s'han contradit sistemàticament amb la progressiva disminució del pressupost i el menysteniment institucional dels professionals i la seva feina. a més, veiem l’estancament d’un model organitzatiu i assistencial que no aposta clarament per una atenció primària forta com a pilar del sistema sanitari.
els quatre punts que demanem.
1º aumentar el pressupost destinat a l´atencion primaria de salut  fins un 20%
2º fer de l´atencion primaria el eix vertebrador del servei nacional de salut.
3º recuperar la dotació de profesionals dels  equips d´atencio primaria
4º dotar els equips d´atencio primaria de autonomia de gestio publica  amb participació  de tot i totes.
per tot aixo os demanem el vot afirmatiu a tots els grupos municipals d´aquesta corporacio  moltes gracies.