dimarts, 5 de juny de 2012

El Govern de la Generalitat portarà al TC el decret espanyol de retallades en sanitat

Segons informa el portal web del diari Ara, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha anunciat que el Govern presentarà un recurs davant del Tribunal Constitucional contra el decret de la reforma sanitària aprovat pel PP de Mariano Rajoy perquè considera que envaeix competències de la Generalitat. L'executiu català ha pres aquesta decisió després que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries hagi determinat que el decret és inconstitucional. El lehendakari Patxi López va ser el primer a portar al TC el reial decret.


Les conclusions del dictamen del Consell estableixen que el decret incompleix tres articles de la Constitució, a més d'envair competències de la Generalitat que estan recollides en l'Estatut. Homs ha recordat, a més, que el dictamen va ser aprovat per unanimitat i un vot particular.

En vista de les amenaces expressades per alguns dirigents populars de recórrer davant del TC contra l'euro per recepta, Homs ha afirmat que a hores d'ara no s'ha iniciat cap tràmit i ha advertit que, en tot cas, a més de ser “difícil d'argumentar jurídicament” per l'estat espanyol, el PP tindria un “problema polític molt gros” a l'hora de justificar aquest recurs davant les autoritats europees.