dijous, 9 de febrer del 2012

QUÈ HEM DE SABER ARA!



El proper dia 11 de febrer i al Centre Cultural de La Llagosta, C/ Sissò s/n, a les 11 del matí, vindrà a fer-nos una xerrada el Dr. Joaquim Fernández Solá , metge internista i de la Unitat de Fibromiàlgia i S. Fatiga Crònica de l’Hospital Clínic de Barcelona i persona molt compromesa amb tota la problemàtica que comporten aquestes malalties i de la Síndrome Química Múltiple, que ha estat la darrere a formar part  del nostre cercle de malalties, amb el títol “ S.Fatiga Crònica i relació amb la S. Química Múltiple”.

Faré una mica d’història de com ha anat tot, i el fet de fer aquest escrit , és per animar a aquelles persones afectades, familiars, amics... no deixin de venir a escoltar la xerrada perquè els pot interessar molt saber quina és la situació en la que ens trobem actualment.

Ja fa uns quants anys, es va començar a sentir a parlar d’una malaltia estranya, nova ( Fibromiàlgia ) que tenia com a principal efecte dolor muscular, tendons i lligaments del cos i que cursava amb cansament alteracions de la son, cefalees, falta de concentració i memòria, còlon irritable o restrenyiment,problemes genitourinaris, ansietat ( a conseqüència de que el malalt se sent impotent de no poder fer allò que fins el moment feia, que ningú se’l creia, ni família, amics, feina fins i tot encara metges...) el que comporta si no es fa res, haver de visitar el psiquiatre, i tot sabent que no és una malaltia mental es pot caure en un pou de difícil sortida degut a les altres coses que s’afegeixen, perquè...

El 90 % de les persones amb FM també tenen la Síndrome de Fatiga Crònica, que es caracteritza per una fatiga profunda, severa i insuportable, que no es repara dormint ni descansant, i a més comporta un procés d’etiologia autoimmune amb trastorns neurològics, neuromusculars,i neuroendocrins que solen acompanyar amb debilitat muscular, febrícula o hipotèrmia, vertígens, mancança de libido, pèrdua de sentits (vista, oïda,
olfacte...)al•lèrgies als medicaments...

Ara, ja s’ha sentit parlar més a través dels medis de comunicació; estan reconegudes per la Seguretat Social a pesar de que no hi ha medicació adequada ,ni investigació potent degut a les retallades sanitàries i falta de compromís per les Administracions corresponents.
Ara ve el tercer problema, la SQM. S’ha vist i comprovat que la Sensibilitat Química Múltiple ( malaltia que no està de moment reconeguda per la Seguretat Social ni com  malaltia professional, però sí reconeguda per la OMS ) és per qui la té, una manera de viure molt deficitària perquè no pots sortir al carrer a no ser amb mascareta la major part de les vegades i hi ha que ni poden sortir de casa i a més , la casa ha d’estar totalment asèptica, no poden rebre familiars ni amics . Tot té a veure amb qualsevol producte químic, fums, menjar ( els productes per abonar les plantes),productes higiènics, desodorants, colònies, iesius... que els altera diferents sistemes i òrgans com són : el Sistema Nerviós Central i perifèric, òrgans sensorials, aparell respiratori, sistema cardiovascular, endocrí, gastrointestinal, la pell i una  hipersensibilitat olfactiva que fa que les persones afectades pateixin crisis molt doloroses, d’ofec, irritació a ulls i pell... i no hi ha medicaments definitius, hi ha investigació en diferents països, s’ha fet un Document de Consens per metges implicats en el tema ,i segons el Dr. Fernández Solá , acaben tenint FM i SFC; però el cas és que qui ja té FM i SFC probablement acabarà tenint la SQM.

Com podeu veure, hi ha un panorama com per tirar floretes, i sense ajuda per els metges que estan interessats a investigar el per què, el com...i com ajudar els seus malalts. Diuen que s’ha de sortir dels ambients contaminats, i on és això ? 



Maite Vivancos
Presidenta d’AFIMOIC  i  FF2CAT ( federació d’associacions de Catalunya )